standard-title Intrebari Frecvente

Intrebari Frecvente

Intrebari Frecvente ITP

Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talon) sau autorizația provizorie de circulație – original
Cartea de identitate a conducătorului auto (buletin) – original
Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original
Polița RCA (asiguarea de răspundere civilă auto) – original
Certificatul de agregare al autovehiculului taxi/scoală de șoferi (după caz)
Dacă proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea "conform cu originalul".
Pentru mașinile de uz personal, ITP-ul se face în continuare o dată la 2 ani, cu următoarele excepții:
Mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual
Mașinile noi vor face prima inspecție după 3 ani
Autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere, la 6 luni
Autovehiculele utilizate pentru învățarea conducerii auto - la un an, cu excepția autovehiculelor utilizate pentru învățarea conducerii auto care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, pentru care periodicitatea este de 6 luni
Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
Extras din codul rutier: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei." In plus, riscati si retinerea certificatului de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.
Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.
Trebuie sa remediati defectiunile constatate. Daca va prezentati la aceeasi statie ITP in decurs de 30 de zile, re-verificarea se face la tarife mult mai mici. Autovehiculul NU are drept de circulatie dupa expirarea reviziei precedente, de aceea este indicat sa va prezentati la ITP cu cateva zile inainte de a va expira revizia precedenta.
Va adresati oricarei statii ITP. Daca nu ati fost sanctionat de politie pentru ITP expirat, nu exista nici un impediment pentru a efectua inspectia. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, daca nu circulati nu este necesar sa aveti ITP.

Pentru intrebari suplimentare va rugam sa contactati inspectorul ITP de serviciu. Multumim